Головна Новини Політика по-українськи 2021 Не треба змінювати людей, треба змінювати правила, - в. о. Голови Верховного Суду
commentss НОВИНИ Всі новини

Не треба змінювати людей, треба змінювати правила, - в. о. Голови Верховного Суду

В інтерв'ю в. о. Голови Верховного Суду Василь Гуменюк розповів яким він бачить суд в Україні

23 вересня 2021, 19:45 comments27046
Поділіться публікацією:








Журналістка порталу "Коментарі" Марія Рада поговорила з виконувачем обов'язків Голови Верховного Суду України Василем Гуменюком. Суддя розповів про те, чому українські судді йдуть у відставку та як мають формувати Вищу раду правосуддя. Також Василь Гуменюк поділився, чи є сенс запроваджувати вибори суддів за участі народу.

Не треба змінювати людей, треба змінювати правила, - в. о. Голови Верховного Суду

Василь Гуменюк розповів про свою позицію, фото з відкритих джерел

- Верховний Суд скасував указ президента про так зване "звільнення"  голови Конституційного Суду Олександра Тупицького. Чому суди скасовують це рішення і які ваші прогнози щодо розвитку цієї ситуації?

- У такий спосіб влада діяти не може. Це виходить, що зараз більшість ВР може скасувати рішення про моє призначення у 2003 році. Ломати через коліно влада не може, тим паче “Слуга народу” повинна залишатися слугою. Держава — апарат насильства. Але ми йдемо до демократичного розвитку і наразі в світі нічого кращого не було придумано, ніж демократія. А якщо демократія — це відповідність законам і верховенству права, чи відповідним вимогам Конституції є таке право (звільнення суддів)? Вирішується питання не про те, хороша він людина або погана, достойний чи не достойний, а про доречність заняття ним високої посади. Якщо ми вирішуємо (у такий спосіб) це питання, то підривається легітимність цього органу.

- На Вашу думку, як має бути сформована або реформована Вища рада правосуддя?

- Сформована Вища рада правосуддя (ВРП) дійсно не у відповідності до вимог закону, Конституції і світових стандартів. ВРП мала бути створена у форматі 50+1. У її складі має бути не менше 50% суддів, обраних суддями, але цього не було дотримано. Я — не прибічник того, щоб усі ці органі (ВРП і ВККС) були зібрані в Києві, тому що це корупційний складник на всю Україну. Я бачу в цьому корупційні ризики. Яка в нас мета? Народу сказати: “Ми закордонних експертів взяли”. Він (іноземець) не знає іншого законодавства, він не знає нашої психології — у нас вона зовсім інша. У цьому випадку не треба міняти людей, треба змінювати правила.

- Ні для кого не є секретом інформація, що багато суддів звільняються. Останнім часом це явище безпосередньою пов’язано з хвилею відставок через судову реформу. Однак напередодні, опираючись на дані, які є в публічному доступі, також постійно зростала кількість суддів, які пішли у відставку. 

- Чому судді йдуть? Судді звільняються, як і інші працівники, тому що є професійне вигорання, велике навантаження на суддів. Крім того, завжди присутній ризик, що всi хочуть суддю "закласти", продати, іншими словами показати у негативному контексті, щоб задовольнити свої інтереси, особливо якщо суддя вирішив питання не на користь цієї особи. Вони йдуть у відставку тому, що страшне вигорання. 

- Є інформація, що суддів першої інстанції повинні обирати люди на виборах. Наскільки це рішення буде раціональним?

- Є два висновки з цього питання. Якщо Ви хочете обрати непрофесійних суддів, то дайте таку можливість народу.
Другий висновок полягає у тому, що не важливо, хто буде обирати: народ , парламент чи ВРП. Важливо, хто буде подавати ці кандидатури суддів. Вибори — це гроші. Хто буде оплачувати ці вибори? Суддя? В США оплачує суддя. Якщо у політичної сили є кошти на розв'язання цих питань, то, будь-ласка, нема питань (можна проводити).

- Тобто, на Вашу думку, освіченість і політична свідомість українців дозволяють нам обирати суддів першої інстанції?

- Так, звісно. Український народ — дуже грамотний народ.

Читайте першу частину інтерв'ю з Василем Гуменюком: Ми за демократичну Україну та верховенство права, — інтерв'ю з в. о. Голови Верховного Суду

Повне відео інтерв'ю можна подивитися на каналі Коментарі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!