Головна Новини Політика по-українськи 2021 Ми за демократичну Україну та верховенство права, - інтерв'ю з в. о. Голови Верховного Суду
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми за демократичну Україну та верховенство права, - інтерв'ю з в. о. Голови Верховного Суду

В інтерв'ю в. о.Голови Верховного Суду Василь Гуменюк розповів яким він бачить суд в Україні

22 вересня 2021, 15:30 comments2977
Поділіться публікацією:








Ми за демократичну Україну та верховенство права, -  інтерв'ю з в. о. Голови Верховного Суду

Василь Гуменюк розповів про свою позицію, фото з відкритих джерел

Журналістка порталу "Коментарі" Марія Рада взяла інтерв'ю у виконувача обов'язків Голови Верховного Суду України Василя Гуменюка. Зокрема, кореспондентка поцікавилася в судді що він думає про реформування судової влади та рішення Європейського суду з прав людини у справі "Гуменюк та інші проти України".

- Європейський суд з прав людини в ухвалі наголосив, що "законодавець серйозно підірвав правову визначеність і передбачуваність конституційних принципів незалежності судових органів", звичайно, йдеться про справу "Гуменюк та інші проти України". Чи ви задоволені висновками?

- Хочу сказати, що Гуменюк не проти України, а за демократичну Україну, в якій буде процвітати верховенство права. Оскільки нас не чули з 2018 року, ми були змушені звернутися до ЄСПЛ, який підтвердив правильність наших позицій у відстоюванні конституційного ладу держави. Сьогодні паплюжити або негідно відноситися до судівської посади неможливо. Треба поступати в державі у відповідності до Конституції України.

Ми не збиралися звертатися до ЄСПЛ, але так сталося. Ми пішли не для того, щоб захистити свої амбіційні інтереси, а щоб судову реформу направити в русло європейського законодавства, щоб Україна увійшла до європейської сім'ї.

- В інтерв'ю раніше ви сказали, що не маєте мети принижувати державу, звертаючись до європейських інституцій. Звернення до
європейських інституцій — це приниження держави?

- Безперечно. У нас дуже гарні юристи, у нас дуже гарна правова думка. Але є окремі особи у виконавчій владі, які вперлися в якусь одну точку зору й вирішили питання в такий спосіб. У 2015 році були висновки Венеційської комісії, у якій говорилося "не можна звільнити всіх суддів", бо це буде не ефективно. У 2016 році влада говорить: "Ні, ми не збираємося вирішувати питання про звільнення суддів. Ми лише міняємо назву Верховного суду України на Верховний суд. Ми міняємо це і нічого більше". А далі вони ставлять питання: "Всіх суддів геть!" Такого не може бути. Тому що в даному випадку не може бути без історії нової держави. 13.07.17 в Законі "Про Конституційний суд України" було зазначено, що наступає кримінальна відповідальність за частиною 4 статті 382 за невиконання рішення Конституційного суду (КС) або рішень Європейського суду та висновків КС. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 4-8 років. Кримінальна відповідальність діє й до цього часу. Напевно, була така політична обстановка, що вони змогли так поганьбити судову владу. Поганьбивши суддів вони не зробили щось кращого для народу.

- Як ви зараз оцінюєте раціональність політичного рішення стосовно ліквідації Верховного суду?

- Конституційний суд через 3,5 роки виніс рішення про те, що не було ніякої ліквідації Верховного суду України, не було цих процесів. Усе це просто фейк і просто знущання над колективом Верховного суду України. Я так думаю, що тут пов'язані питання майнового плану. Попередній владі, мабуть, дуже сподобалися ці місця. Прийшли — палац гарний, місце хороше, земля тут є. Я не впевнений, але, можливо, це й стало наріжним каменем.

Повне відео інтерв'ю можна подивитися на каналі Коментарі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!